top of page

תזונת ילדים – כל מה שרציתם לשאול

לקראת פתיחת שנת הלימודים,

ועם חזרתם של הקטנטנים שלנו לבתי הספר והגנים עולה שוב נושא התזונה.

שאלות חשובות כמו

מה כדאי לתת לילד לאכול? מתי?

מוצרי חלב – האם מותר? אילו?

אלו הן רק חלק מהשאלות שעולות בזמן זה.

תזונת ילדים

גם במקרה של ילדים החוזרים לגן ואוכלים את האוכל הניתן במסגרות עצמן,

וגם במקרה של ילדים שלוקחים איתם אוכל מהבית לבית הספר,

חשוב שנקפיד על מספר כללים חשובים שמטרתם:

  • איזון תזונתי

  • סילוק ליחה והימנעות ממזונות הנחשבים למייצרים ליחה ברפואה סינית

  • חיזוק האנרגיה ומערכת החיסון (wei Qi - מערכת החיסון לפי הרפואה הסינית)

לכן, ריכזתי עבורכם/ן רשימת מזונות שכדאי להוריד מהתפריט,

ובמקביל – מה כדאי לנו להוסיף.

בהמשך תוכלו למצוא כמה רעיונות לארוחות בוקר מדליקות.

אז על מה כדאי להקפיד בתפריט של ילדנו?

הפחתת מוצרי חלב

ברפואה הסינית מוצרי חלב נחשבים למייצרי ומגבירי ליחה.

בנוסף, מערכת העיכול שלנו זקוקה לחום כדי לשרוף ולהפיק אנרגיה מהאוכל.

כשאנחנו צורכים מוצרי חלב אנו מכניסים קור למערכת העיכול ופוגעים ביכולת שלה לייצר צ'י (אנרגיה) מהאוכל.

לפיכך מומלץ,

להפחית באכילת מוצרי חלב או לעבור למוצרי חלב על בסיס עיזים שבאופן יחסי מתפרקים בגוף יותר בקלות.

הימנעות ממוצרי מתיקה

אמנם כייף לנו לשמח את הקטנטנים והקטנטנות שלנו,

וברוב המקרים מוצרי המתיקה הם אחד הדברים היותר משמחים את ילדינו:

שוקולדים, סוכריות ודגני בוקר - כן – גם דגני בוקר אלה הם דוגמאות למוצרי מתיקה.

אבל סוכר לבן ומוצריו גורמים אף הם ליצירת ליחה.

ניתן להגביל את הצריכה ליום מסויים או לשעה מסויימת ביום אך לא כתנאי לסיום הארוחה.

ולגבי דגני הבוקר – מרביתם מלאים בסוכר. גם כאן – ניתן לבחור איזה מתוק בריא כדאי לתת.

אוכל מעובד – פשוט לא

אוכל מעובד ומתועש פוגע בערך התזונתי של המזון ומותיר אותו כמעט נטול ערכים תזונתיים לחלוטין.

לכן העדיפו מזון טרי ומגוון – פירות, ירקות, בשר, דגנים ועוד.

רצוי להעדיף פירות מופחתי סוכר כמו תפוח ואגס ולהפחית פירות עתירי סוכר או מייצרי ליחה כמו בננה, אננס, מנגו, אבוקדו ועוד.

בוטנים ובעיקר במבה - לא תמיד מומלץ

אז כן, חשיפה מוקדמת לבוטנים עשויה למנוע התפתחות של אלרגיות,

אבל בוטנים ברפואה סינית מייצרים גם הרבה ליחה.

לכן הימנעו ממתן בוטנים (או במבה) במקרה והילד סובל מליחה כרונית.

כן ניתן להשתמש בחצי כפית עד כפית שקדיה במקום – גם טעים, גם ללא סוכר וגם מהווה מקור טוב לסידן שחשוב לתהליכי הגדילה של הקטנטנים שלנו.

גלידות וקרטיבים - צמצמו

קיץ עכשיו, אי אפשר לפספס את זה.

גלידות וקרטיבים הם מצד אחד מזון קר ואהוב על ילדים אבל מצד שני מדובר במזון קר ולח במיוחד שמכביד ומאט את תהליכי העיכול.

מאכלים מטוגנים

ג'אנק פוד, חטיפים כמו תפוצ'יפס, ביסלי ועוד – אלה הם מוצרים עתירי שומן.

כמו כן מוצרים אלה מכילים הרבה חומרים משמרים וצבעי מאכל ועל כן אינם מומלצים.

מזונות "מלאים" - הנה פרט מפתיע!

אז מסתבר שגם צריכה מרובה של מזונות מלאים כמו אורז מלא, פסטה מלאה וכו פחות מומלצת. למה?

כי צריכה מוגזמת שלהם מכבידה על העיכול ועשויה גם כן לייצר הרבה ליחה.

תזונה בריאה לילדים

אז אילו רכיבים כן כדאי לנו לשלב?

  1. להעדיף לחם כוסמין מחיטה וזה רק באם אנחנו ממש מתקשים לוותר על הלחם

  2. טחינה גולמית – מקור מעולה לסידן! אבל לא להגזים ולא יותר מכף ביום. יש לדלל את הטחינה במקרה של ילדים ולא לצרוך אותה בצורתה הגולמית כדי לא להכביד על מערכת העיכול של הילד.

  3. ירקות מבושלים – בעיקר בצבעים ירוקים וכתומים שמסייעים בהנעה של הליחה ובחיזוק מערכת העיכול כמו גזר, אפונה, שעועית, דלעת, ברוקולי (גם עשיר בסידן), כרובית ועוד.

  4. אורז בסמטי – יש להעדיף שימוש באורז בסמטי שהוא דל בעמילן ולא מכביד על מערכת העיכול כמו אורז מלא.

  5. עוף מבושל

  6. להעדיף שתהיה לפחות ארוחה חמה אחת ביום

והגענו למתכונים כיפים שניתן גם להכין יחד עם הילדים!

קרפ לקטנטנים

1 ביצה

¼ כוס קמח מלא כוסמין

¼ כוס חלב אורז – עדיף ללא סוכר

1 כף סילאן

1 כף שקדיה – ללא סוכר

לערבב הכל יחד עם בלנדר יד עד לקבלת תערובת ללא גושים.

לחמם מחבת עם מעט שמן קנולה או קוקוס

לצקת 2-3 כפות מהתערובת

ניתן להוסיף בצד פירות כמו תפוח או אגס חתוך לפרוסות קטנות.

מעולה גם לקחת לבית הספר כארוחת בוקר!

טראפלס תמרים, אגוזי מלך וקקאו אנרגטי במיוחד!

1 אגוזי מלך קצוצים בין דק לגס - בינוני

9-7 תמרים מג'הול מגולענים

2 כפיות אבקת קקאו

½ כוס שקדיה

1 כף שמן קוקוס

לייצר מחית בבלנדר מהתמרים, השקדיה ושמן הקוקוס.

להוסיף את אגוזי המלך ולערבב בזהירות

לצפות באבקת קקאו מסביב.

לביבות פירות מקפיצות ומשמחות

1 אפרסק/אגס

1 כף שקדיה

2 ביצים

2 תפוחים ירוקים סמיט או זהובים

4 כפות קמח כוסמין

מעט קינמון

לטגן בשמן קוקוס

למעוך את האפרסק או לגרד את האגס והתפוח

בקערה, להוסיף ממרח שקדים וביצים ולערבב היטב

להוסיף לקערה את הקמח עם הקינמון ולערבב.

להוסיף את התפוחים והאגסים המגורדים.

ניתן לטגן במחבת עם שמן קוקוס או לאפות בתנור ב 180 מעלות ל – 12-15 דק עד להזהבה.

לסיכום, תזונת הילדים שלנו היא סופר חשובה להתפתחות ילדנו ולבריאותם.

מערכת העיכול והנשימה הן הראשונות שמתפתחות אצל ילדים ובשל כך – הן גם חלשות יותר ויש לתמוך ולחזק אותן.

טיפים אלו יעזרו לכם ולכן במשימה זו.

שתהיה שנת לימודים מוצלחת לכולם/ן!

כתבה

שלי חרמון - מטפלת ברפואה סינית עתיקה, ארומתרפיה ופרחי באך.

דיקור סיני בנס ציונה ורחובות.

 

אולי יעניין אותך גם

 

​לפרטים נוספים ותיאום טיפול - הקליקו כאן

 
קטגוריות
מאמרים נוספים
עקבו אחרי
  • Facebook Basic Square
  • אינסטגרם לוגו
  • YouTube Social  Icon
bottom of page