תזונה נכונה על פי הרפואה הסינית
הרפואה הסינית רואה בתזונה חשיבות גדולה בהשפעתה על האדם ובריאותו. המזונות שאנו אוכלים בונים את הגוף ומניעים את הצ'י, האנרגיה, ויכולים לסייע בריפוי מחלות שונות. על כן, אחד התחומים הנבדקים במהלך הטיפול הן אורח החיים והרגלי התזונה של המטופל, כאשר המטרה היא העלאת המודעות לערכי המזונות והרגלי האכילה במקביל לסיוע להשגת חיים בריאים, ארוכים ומאושרים.
איכויות ותפקידי המזון
המזון עפ"י עקרונות הרפואה הסינית מחולק ל – 5 כמספר האלמנטים – עץ, אש,אדמה,מתכת ומים:
טעם המזון –5 הטעמים משפיעים על האיברים הפנימיים. הטעמים הם חמוץ, מר, מתוק, מלוח וחריף, וכל אחד מהם ניחן במאפיינים שונים. מטרת הטיפול הכללית היא להביא לתפריט משולב ומאוזן של הטעמים בהתאם למצבו של המטופל.
השפעה על איברים פנימיים – 5 הטעמים קשורים כאמור אל יסודות היקום הבסיסיים, ומכאן גם אל פעילותם של איברי הגוף המקבילים. הטעם המר מיוחס לאלמנט האש ולאיבר הלב, הטעם החריף משפיע על הריאות, הטעם החמוץ קשור לכבד, הטעם המתוק לטחול והטעם המלוח קשור לכליות. בנוסף, הטעמים השונים משפיעים גם על מערכות הגוף בכללותן, ומתווכים תהליכים אנרגטיים שונים.
טמפרטורת המזון – למזונות השונים יש אנרגיה מסוימת העשויה להיות קרה, חמה, ניטראלית, קרירה או חמימה בהתאם להרכבה הספציפי. נטיות אנרגטיות אלו מחממות או מקררות את הגוף, ולכן עשויות להועיל או להזיק בהתאם למצבו/ה הבריאותי של המטופל/ת.
צבע המזון – בתזונה הסינית יש חשיבות גם לצבעי המזון. למשל, ירקות כתומים כגון דלורית ובטטה מסייעים בחיזוק מערכת העיכול ומשפיעים על אלמנט האדמה.
הרגלי תזונה ואיכות המזון
כאמור, הרפואה הסינית מייחסת חשיבות גם להרגלי התזונה ולאיכות המזון. 1.אכילה באווירה רגועה - אכילה רגועה ונינוחה מסייעת בהפרשת חומרים חיוניים לעיכול. כעסים ומתחים גורמים להפרעה בזרימת האנרגיה ופעולת מערכת העיכול.
2. אכילה מאוזנת במהלך היום - החל בארוחת בוקר הנחשבת לחיונית במיוחד ועד לשעות הערב בהן מומלץ להמעיט באכילה בשל היחלשות מערכת העיכול. בזמן הארוחה עצמה מומלץ שלא לשתות משקאות קרים או פושרים, בשל הצורך בהתחממות הקיבה לעיכול טוב של מזון, ובתוך כך להרבות בלעיסה.
3. אכילת מזון איכותי ומזין - הדבר תלוי בדרכי הגידול והדישון (במקרה של ירקות ופירות) כאשר ההמלצה היא לצרוך מזונות טריים ובלתי מעובדים. לעיתים תהליכי בישול ואפייה פוגמים במרכיבים החיוניים שבמזון, ואילו חומרים המוספים במהלך עיבוד תעשייתי אינם מועילים ואף פוגעים בבריאות. מאותה הסיבה, מומלץ גם להרבות באכילת ירקות ופירות אורגניים, שאינם מכילים כימיקלים המצטברים בגוף וגורמים למחלות.
תזונה נכונה וטיפול ברפואה סינית
במהלך הטיפול הראשון המטופל/ת ידרשו למתן פרטים בנוגע להרגלי האכילה שלו/ה ואורח חייו/ה. המטרה היא הגברת המודעות לאכילה, בחירה נכונה של מזונות והקניית הרגלים חדשים. לאחר התשאול, יבנה תפריט המותאם באופן ספציפי למטופל/ת תוך הקפדה על שילובם של מזונות שונים על פי האבחון. המטרה היא חיזוק, חידוש והפעלתן של מערכות שונות בגוף שתפקודן נפגם או נחלש.
אולי יעניין אותך גם
לפרטים נוספים ותיאום טיפול - הקליקו כאן