תזונה מותאמת לעונת האביב
זהו המאמר השלישי בסדרת אכילה נכונה והרגלי חיים לפי עונות השנה והפעם יעסוק המאמר בעונת האביב.
הסינים הקדמונים האמינו כי אם נשכיל באופן מודע להתכוונן לשינויים המתרחשים בטבע ונתאים עצמנו לעונות השנה נוכל לסייע לגוף לזרום בהרמוניה עם האביב . אחת הדרכים לעשות כן היא בחירה נכונה של מזון המותאם לעונה זו.
תזונה מותאמת לאביב
האביב הוא כאמור התקופה שבה היאנג מתחיל לעלות מתוך היין.
העונה מאופיינת בתנועה, גדילה והתרחבות.
הצ'י (האנרגיה) שוב זורם בחוזקה ומחפש להתרחב בחופשיות.
המזון בתקופה זו צריך להיות כזה המזין את הצ'י ומאפשר לו לסוב בחופשיות תוך תמיכה בתפקודי הכבד והטחול.
טמפרטורת המזון צריכה להיות חמימה מעט או קרירה (לטובת איזון הטמפרטורה ניתן לשלב מזונות כמו אורז, קוסמת).
מומלץ לשלב מזון בעל צבע ירוק (צבעו של אלמנט העץ) , תה ירוק, תרד, סלרי, נבטים, עלי בייבי, אפונה הם חלק מהמאכלים שניתן לשלב בתזונה בעונה זו.
בתזונה עפ"י העקרונות הרפואה הסינית יש חשיבות לטעם המזון. הטעם של האביב הוא חמוץ. חמוץ הוא טעם ייני, מכווץ ושומר על האנרגיה.
בעונה זו ניתן להשתמש במעט מהטעם החמוץ במסגרת התזונה כדי לאזן את אנרגיית הכבד. לצורכי העניין ניתן לשלב בתזונה גם כוס מים עם כמה טיפות לימון כדי לאפשר הנעה עדינה של צ'י הכבד. מומלץ בעיקר בבוקר כדי לסייע בפתיחת היום.
האביב הוא הזמן שבו בא לידי ביטוי אלמנט העץ ולכן יש להתייחס גם לפעילות הכבד וכיס המרה המשויכים לאלמנט זה.
באופן כללי ניתן לומר שבעונה זו אנו נוטים לאכול פחות ואף לצום כדי לנקות את הגוף מהאוכל הכבד שצרכנו בחורף. לכן, הרכב המזון בעונה זו צריך להיות כזה שיאפשר תחושה של אותה קלילות יאנגית, עולה ומתרחבת של האביב גם בתוך הגוף. זוהי הסיבה שבגינה וכפי שצויין קודם לכן, מומלץ לצרוך יותר נבטוטים, נבטים ועלי בייבי שונים אשר להם איכות מתפרצת ורעננה של האביב. בנוסף לכך, נבטוטים מכילים חלבונים וסוכרים, ויטמינים ואנזימים רבים.
הטעמים העיקריים המומלצים לעונת האביב הם המתוק והחריף.
החריף - טעם יאנגי, קשור לאלמנט המתכת. לחריף איכות מניעה, פותחת. הוא מאפשר זרימה ומניע תקיעות של צ'י ודם. החריף מפזר ליחה תקועה, מיזע וחשוב לעיכול (בעיקר אם מדובר על תקיעות על רקע ליחה ולחות במערכת).
מזונות חריפים- בצל, גרגר נחלים, חרדל ירוק, עלי דפנה, ריחן, הל, אזובית, כמון, שומר, שמיר, אניס, כורכום, ג'ינג'ר, פלפל שחור, רוזמרין, חזרת, נענע, מליסה, לימונית, אנג'ליקה, זעפרן, שום, הל, לפת, קולורובי, סלרי, פפריקה, צנונית.
המתוק- טעם יאנגי, טעם האדמה, מהרמן, מרגיע, מחזק ומלחלח.
מזונות מתוקים - לתת, שעורה, תמרים, מולסה, חצילים, עגבניות, תירס, כוסמין, שיבולת שועל, תותים, אפרסק, דבדבנים, שזיפים, ליצ'י, צנוברים, זרעי חמניות.
מזונות נוספים שניתן להוסיף לתזונה היומית
תה חריף מתוק כמו תה מנטה עם מעט דבש.
עשבי תיבול שלהם משויך הטעם החריף כמו – בזיל, שומר, מיורם, רוזמרין, שומר, קימל, שמיר, עלי דפנה.
פחמימות מורכבות כמו גרעינים וזרעים (אמרנט, חיטה, בורגול, שעורה, דוחן, אורז בשמטי, אורז בר, שיפון, כוסמת, אמרנט)שונים כמו גם קטניות (מאש, אזוקי, אפונה, עדשים ירוקות) שונות אשר להם הטעם המתוק, הראשוני והמרענן של הנביטה.
שימו לב!
יש להגביל את המזונות המלוחים כמו רוטב סויה, פולי סויה, מיסו ועוד אשר להם איכות המורידה מטה (איכות המנוגדת לתנועת הפריצה של האביב).
יש להימנע ממזונות חמים ושמנים מאחר ואינם מאפשרים תנועה חופשית של צ'י הכבד.
יש להימנע ממזונות בעלי חמיצות יתר.
כיצד לבשל את המזון ?
הכנת המזון באביב צריכה להיות קלה ופשוטה. הדגש הוא על מזון יותר חי (Raw) ומונבט שאיכותו מזכירה לגוף את השלבים היותר מוקדמים, היותר צעירים בהתפתחות הגוף האנושי מכיוון שהאביב מסמל נעורים, משהו התחלתי, ראשוני. בעת הקדמונית ולפני גילוי האש על האדם היה לצור באמצעות המזון אפקטים של חום וקור בתוך הגוף. למזון Raw באופן כללי יש איכות מקררת יותר . ככל שהטמפרטורות יעלו ועם בוא הקיץ על כמות האוכל ה Raw בתפריט היומי שלנו לעלות. כמובן שגם כאן יש להיזהר במצבים בהם מערכת העיכול מוחלשת (חולשת Spleen).
באביב הקפצה של מזון, הנבטה והתססה הן פעולות מעודפות על פני חימום בתנור והעמדת קדרות למיניהן. כמו כן, רצוי לבשל את המזון לזמן קצר ביותר אך בטמפרטורות גבוהות על מנת ליצור מצב בו המזון לא מבושל באופן מלא, בעיקר בחלקו הפנימי. אם נעשה שימוש בשמן – מומלץ יותר להקפיץ את המזון. בבישול במים – מומלץ אידוי קל של המזון.
ביבליוגרפיה
"Healing With Whole Foods – Asian traditions and modern nutrition", Pitchford, P., 3rd ed., 2002, North Atlantic Books, Berkeley, California, USA.
" The way of heaven", Neijing Su Wen chapters 1 and 2, Larre SJ, Claude, Monkey Press, pages 24-37, 106-142.
Yellow Emperor's Canon Of Internal Medicine, Original Note Wang Bing , Su Wen 2 – Si Qi Tiao Shen Da Lun, On preserving Health in accordance with Four Seasons ,pages 13-17
Chinese Nutrition Therapy – Dietetics in Traditional Chinese Medicine, Kastner J., M.D, Li.Ac, page 45.
לפרטים נוספים ותיאום טיפול - הקליקו כאן